Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

Släktträdet uppdateras

SläktträdetPosted by Lisa 2010-10-29 15:00:49

Efter att ha fått lite tid över senaste dagarna, fått hem nya skivan med Sveriges Dödbok 1901-2009 och insett att SVAR uppdaterat med en hel del info i folkräkningen, så uppdaterar jag nu mitt släktträd för glatta livet!

Jag har till min glädje redan hittat massor av information om när personer i släktträdet dött. Men också har nya barn dykt upp i och med att folkräkningen för 1910 finns inlagd på flera län nu på SVAR.

Såg idag att jag har 630 personer i släktträdet. Det är en del, även om jag vet att informationen om många är ganska knaper. Har koncenterat mig på min mormors släkt och anfäder, de som ligger närmast i tiden. Är helt klart dags att gräva mer på min morfars sida också. En tripp till Uppsala där han är född, men även nedåt Kalmar där hans anfäder kommer ifrån ligger på listan. Kanske får jag tid för det under nästa år.

Jag såg på min hemsida att en del sidor som jag länkat till inte längre är aktuella. Ska uppdatera det så fort som jag fått in mitt hemsidesprogram i datorn. Allt sånt här har gått lite i stå sen vi flyttade, men nu kliar det i fingrarna att sätta fart igen smiley

För er som inte ännu köpt skivan Sveriges Dödbok 1901-2009 så kan jag varmt rekommendera den. Jag har redan fått ut massor av information från den och tack vare den har jag kunnat sätta "punkt" för en del personer som jag saknar info om.

/Liza

Paus i släktforskningen

ÖvrigtPosted by Lisa 2010-09-27 12:47:59

Jag insåg i morse att det var evigheter sen jag satt med släktforskningen och nu börjar det klia i fingrarna igen att ta tag i det. Fick ett mail från SVAR häromdagen om att flera av de volymer jag röstat på nu finns tillgängliga. Åhhhh, vill sätta mig med det direkt nu, men men... är en del annat i mitt liv som måste komma före nu.

Flytt igen nygligen till ett större hus har gjort att det finns en del annat att pyssla med.

Jag såg att en del länkar som jag lagt ut på hemsidan blivit inaktiva, så jag ska ta och korrigera det så fort jag hinner. Har också ett problem med det tekniska hemmavid. Min dator mår inte sådär jättebra så jag vill inte börja jobba med hemsidan o släktforskningen förrän jag fått en ny. Men det är på gång och då kör jag igång :)

Först ut då blir att gå igenom sidan och ta bort felaktiga länkar, sen ska jag uppdatera släktträdet och färdigställa sidan under "Platser" som handlar om Finnshyttan i Järnboås.

/Lisa

När en sak ger nästa..

ÖvrigtPosted by Lisa 2010-01-17 15:46:30

Jag har hållt på med släktforskningen nu i ungefär två år. Och som alltid när jag håller på med något jag tycker är roligt så fastnar jag totalt i det och blir väldigt fokuserad. Med tanke på det är det ett under att jag under de här två åren inte bara hunnit flytta, utan också bli gift ;)

Efter två års intensivt släktforskande och några resor till bland annat Järnboås i Örebro Län, har jag nu kommit till en punkt där en stor del av mitt forskande stagnerat. Jag har t ex hittat alla anorna i rakt nedåtstigande led till "Simon i Sången", nosat rätt på de flesta av de närmsta släktingarna och man kan väl säga att det som nu är kvar att forska i kräver en hel del arbete och förmodligen en del resor runt om i landet till olika arkiv. Just därför är det inte lika lätt längre att komma framåt i släktforskningen. Det är inte "bara" att sätta sig ner en halvtimme, logga in på SVAR's hemsida, vidare in på deras folkräkning, knappa in ett namn och "vips" så har jag funnit ännu en släkting.

Just därför är det så kul när jag råkar snubbla över information som ger information om en annan person och som i alla fall sätter lite fart på mitt släktforskande igen.

Solokvist hemma den här helgen som jag är tänkte jag att nu ska jag sätta mig och skriva ihop texten om Lilla Sångesnäs i Järnboås och lägga ut den på min hemsida. Jag började titta igenom de papper jag kopierat när jag och min man var i Järnboås i november-09 och fick komma in i arkivet som Järnboås Bygdegårdsförening har. Där hittar jag en uppgift jag helt missat tidigare, årtalet när Carin Jansdotter dog. Hon ägde Lilla Sångesnäs tillsammans med sin syster Carolina Jansdotter i ungefär 30 år. SOM jag har letat efter både hennes och systerns dödsdatum!!

Då slog det mig, varför inte pröva att i programmet "Begravda i Sverige" söka på alla begravda på Järnboås Kyrkogård, men utan att ange födelseår... Yes, jag hittade Carin och genom den helt perfekta knappen "Samma grav" så hittade jag också hennes syster Carolina. Det slutade med att jag satt och la in nya uppgifter i mitt släktträd, vilket alltid känns roligt för en släktforskare! Texten om Lilla Sångesnäs blev också klar även om den fick vänta en stund...

Det här fenomenet har jag råkat ut för några gånger sista månaderna, att just när jag tror att nu, nu är det slut med att hitta fler årtal/info om de personer jag finner intressanta, så dyker en uppgift upp som ger en annan och sen är det full fart igen :)

/Liza

Next »