Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

Död- och begravningsböcker

KyrkböckerPosted by Lisa 2009-12-07 16:01:26

När jag började släktforska koncentrerade jag mig först på att hitta de viktiga personerna i mitt släktträd, dvs de i rakt nedåtstigande led. Min mormors föräldrar, deras föräldrar osv...

Eftersom jag i det stadiet inte var så hemma i alla kyrkböckerna som fanns att titta i, koncentrerade jag mig på att hitta födelsedata om dem och så sökte jag i de register som fanns på nätet där man bara kunde skriva in namn och födelsedata om en person och så vips, få fram uppgfiter om dem. Med lite tur då också ska tilläggas ;)

Men en dag gav jag mig in i att börja gräva i husförhörslängderna och en hel ny värld öppnades upp för mig. Jösses vad mycket intressant data man kunde finna i dem! Inte bara hur många barn en familj hade, utan även födelse- och dödsdata, hur de flyttat mellan olika gårdar/torp och speciella noteringar om dom som personer.

Efter att nu i helgen suttit och tittat i en del dödböcker så vill jag "puscha" en del för dem. För även om man vet när en person dog, så kan man få fram ännu mer intressanta saker om man letar upp personen i Död- och begravningsböckerna. Jag fick fram en hel del intressant data om min morfars fasters familj nu i helgen. Eller njo, intressant kanske för mig, men tragisk för familjen. Det var till exempel barn som dött innan de ens hunnit fylla ett år och vars mamman drunknade i en båtolycka.

Men ändå, som släktforskare så är sån här information intressant, det går inte att förneka.

Bortsett från tragiska dödsorsaker så får man även en inblick i de sjukdomar som på 1700- och 1800-talet härjade i Sverige. Sjukdomar som vi idag när vi får, går iväg till läkaren, får anitbiotika och så några dagar senare är vi friska igen!

/Liza..

Letande i kyrkböcker

KyrkböckerPosted by Lisa 2009-10-25 19:55:57

Ibland när jag sitter och letar i kyrkböckerna efter personer i mitt släktträd, dyker jag på saker som får mig att tappa hakan. Antingen är det en notering om en person, eller så är det något som nedanstående:

Nu är en sån här sida i en kyrkbok inget nytt för mig. Jag har snubblat över åtskilliga sådana, men eftersom det från början, nej fel... även än idag mer eller mindre chockar mig så ville jag dela med mig av den. Ovanstående bild kommer från en kyrkbok från 1910-talet, alltså inte mer än 100 år sen. Tänk egentligen vad många personer i dagens samhälle, personer som säkert många av oss har i sin närhet, som skulle hamnat på den här sidan om såna här förteckningar fanns idag.

Vidare så fanns det i just den här kyrkboken även nedanstående sidor.

I och för sig kategoriserar vi människor i vår omgivning även idag, men det är på något sätt mer skrämmande när man ser det själv, i kyrkböcker, skrivna av präster.

Summan av kardemumman i detta inlägg är egentligen att jag vill ge er som släktforskar ett råd, titta ordentligt i kyrkböckerna, inte bara på de sidor, de personer som rör ert släktträd. Det finns otroligt mycket intressant information att hämta :)

/Liza..