Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

Rotemansarkivet

ArkivPosted by Lisa 2009-11-24 15:39:52

Jag har just påbörjat ett projekt till min hemsida som både är riktigt roligt, men även aningen frustrerande. Jag håller på och skriver små berättelser om personer i mitt släktträd. Det är roligt för jag tycker om att skriva, och när man fått ihop en flytande text om en person så känns personen så mycket mer "levande" än när man läser detaljerna om personen i släktforskningsprogramet.

Men det är också frustrerande eftersom i alla fall jag, ändå känner att det finns ju så mycket mer om en person än det jag fått ihop. Mina berättelser innehåller bara "kalla fakta" och jag tror det är ofrånkomligt när man släktforskar att inte bli nyfiken på de personer man forskar om.

Just nu håller jag på med min mormors mamma Ida som kom till Stockholm från Järnboås i Örebro Län 1912. Så just nu håller jag på och rotar runt en del i Rotemansarkivet. Lite frustrerande bara att inte alla rotar finns sökbara än, men jag har hittat en hel del intressanta saker som jag ska gräva vidare om.

När man har sökt upp en person i Rotemansarkivet finns ibland källan till uppgifterna inscannade, vilket gör att man kan få se t ex inflyttnings/utflyttningslängden eller mantalsboken där personen man valt finns med. För även om man får fram en hel del uppgifter digitalt så kan just källan säga så mycket mer om personen i fråga. En del noteringar stannar nämligen kvar i källan och skrivs aldrig in manuellt.

Jag stötte t ex på en sak nu idag som jag ska grotta vidare i.

Min mormors mamma Ida jobbade under sina första år i Stockholm bl a som servitris. DET visste jag redan, men källan, i det här fallet mantalsboken för år 1915, där hittar jag henne under rubriken "Krogbetjäning" tillsammans med en rad andra personer. Samt att jag i inflyttningslängden där hon noteras som inflyttad till den aktuella roten, ser att i den kolumen som kallas "Anmärkningar" står noteringen "Sth Syst". Vidare ser jag att det i den kolumnen för övriga personer i inflyttningslängden står personnamn eller antal trappor, så man kan ana att "Sth Syst" syftar på var personen bor mer specifikt. Adressen var nämligen noterad i kolumnen bredvid.

Frågan är nu vad "Sth Syst" syftar på... Kan det vara restaurangen där hon jobbade och att de inackorderade x antal anställda? Det är nämligen flera personer på den adressen... I det här fallet har nog Rotemansarkivet gjort sitt för min del, men det gav mig en massa att grotta vidare i!

/Liza..