Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

Lite bakgrund..

ÖvrigtPosted by Lisa 2009-09-03 10:57:46

Den 7 december 2007 dog min älskade mormor.

Även om tanken att släktforska funnits hos mig innand ess, så var det efter den 7 dec det året som jag tog tag i det. Till en början med mycket stapplande steg.... Jag googlade om släktforskning, läste om sidor där man kunde se kyrkböcker, letade bilder och information om platser jag visste mormor växt upp osv.

Några månader senare så började jag bygga mitt släktträd, men det gick väldigt segt i början. Jag saknade för många årtal för att komma bakåt i släkten, både på min mormor och morfars sida.

Ett mail från min mormors halvsyster förändrade dock allt! Efter att jag skrivit till henne, förklarat vad jag ville göra, så fick jag ett långt mail med namn på min mormors föräldrar, morbröder, mostrar, morfar/mormor och årtal när alla var födda, i vilken församling, vilka de gift sig med och mycket annat. Det var DÅ min släktforskning satte fart på allvar!

Sen dess har jag utforskat flera olika program för att lättast leta i kyrkböckerna. I slutänden vinner dock ändå Genline Family Finder 3.0. Jag är barnsligt förtjust i deras Gidnr som innebär att varje sida i kyrkboken har ett unikt nr. Underbart lätt att hitta tillbaka till sidan sen bara man noterar Gidnr. Att de sen har kommit med funktionen att man själv kan texttolka rader är ett enormt plus i kanten smiley

Men ändå, i många fall känner jag att jag behöver även SVAR eftersom de har läst in mycket som inte Genline hunnit till än. Så med de här två abonnemangen har jag kommit väldigt långt med släktforskningen, ja... och så med en stor portion envishet också såklart smiley

Höjdpunkten i min forskning var ändå när jag i maj i år åkte till Örebro med omnejd och besökte de platser som förekommit så flitigt i mitt släktträd. Jag ska helt klart tillbaka inom en snar framtid, då förhoppningsvis mer fokuserad än sist då jag släpade runt min stackars sambo (som numera är min man) genom småbyar, på skogsvägar och mitt ute i "ingenstans".

Jag tror att hela släktforskningen blev för mig ett sätt att bearbeta min sorg efter att mormor gått bort. Har tänkt på det många gånger och bortsett från de gånger jag är ute vid torpet Fräkenbotten, känner jag mig som närmast henne när jag håller på med släktforskningen, läser om platser där hennes mamma m fl har bott.

Vill avsluta med att säga att jag är väldigt glad över alla dem jag fått kontakt med via släktforskningen. Ni har varit till stor hjälp och det är så roligt att se hur många som verkligen brinner för sin släktforskning!

/Lisa