Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

Letande i kyrkböcker

KyrkböckerPosted by Lisa 2009-10-25 19:55:57

Ibland när jag sitter och letar i kyrkböckerna efter personer i mitt släktträd, dyker jag på saker som får mig att tappa hakan. Antingen är det en notering om en person, eller så är det något som nedanstående:

Nu är en sån här sida i en kyrkbok inget nytt för mig. Jag har snubblat över åtskilliga sådana, men eftersom det från början, nej fel... även än idag mer eller mindre chockar mig så ville jag dela med mig av den. Ovanstående bild kommer från en kyrkbok från 1910-talet, alltså inte mer än 100 år sen. Tänk egentligen vad många personer i dagens samhälle, personer som säkert många av oss har i sin närhet, som skulle hamnat på den här sidan om såna här förteckningar fanns idag.

Vidare så fanns det i just den här kyrkboken även nedanstående sidor.

I och för sig kategoriserar vi människor i vår omgivning även idag, men det är på något sätt mer skrämmande när man ser det själv, i kyrkböcker, skrivna av präster.

Summan av kardemumman i detta inlägg är egentligen att jag vill ge er som släktforskar ett råd, titta ordentligt i kyrkböckerna, inte bara på de sidor, de personer som rör ert släktträd. Det finns otroligt mycket intressant information att hämta :)

/Liza..