Fräkenbotten

Fräkenbotten

Välkommen till min släktforskningsblogg!

Fräkenbotten är en del av min mormors historia, hennes uppväxt, hennes liv. Fräkenbotten är torpet på Ågesta i Stockholms Län, där mormor växte upp.

Det var därför givet att bloggen skulle heta just Fräkenbotten, men den kommer att handla om min släktforskning, både på min mormor och morfars sida.

När en sak ger nästa..

ÖvrigtPosted by Lisa 2010-01-17 15:46:30

Jag har hållt på med släktforskningen nu i ungefär två år. Och som alltid när jag håller på med något jag tycker är roligt så fastnar jag totalt i det och blir väldigt fokuserad. Med tanke på det är det ett under att jag under de här två åren inte bara hunnit flytta, utan också bli gift ;)

Efter två års intensivt släktforskande och några resor till bland annat Järnboås i Örebro Län, har jag nu kommit till en punkt där en stor del av mitt forskande stagnerat. Jag har t ex hittat alla anorna i rakt nedåtstigande led till "Simon i Sången", nosat rätt på de flesta av de närmsta släktingarna och man kan väl säga att det som nu är kvar att forska i kräver en hel del arbete och förmodligen en del resor runt om i landet till olika arkiv. Just därför är det inte lika lätt längre att komma framåt i släktforskningen. Det är inte "bara" att sätta sig ner en halvtimme, logga in på SVAR's hemsida, vidare in på deras folkräkning, knappa in ett namn och "vips" så har jag funnit ännu en släkting.

Just därför är det så kul när jag råkar snubbla över information som ger information om en annan person och som i alla fall sätter lite fart på mitt släktforskande igen.

Solokvist hemma den här helgen som jag är tänkte jag att nu ska jag sätta mig och skriva ihop texten om Lilla Sångesnäs i Järnboås och lägga ut den på min hemsida. Jag började titta igenom de papper jag kopierat när jag och min man var i Järnboås i november-09 och fick komma in i arkivet som Järnboås Bygdegårdsförening har. Där hittar jag en uppgift jag helt missat tidigare, årtalet när Carin Jansdotter dog. Hon ägde Lilla Sångesnäs tillsammans med sin syster Carolina Jansdotter i ungefär 30 år. SOM jag har letat efter både hennes och systerns dödsdatum!!

Då slog det mig, varför inte pröva att i programmet "Begravda i Sverige" söka på alla begravda på Järnboås Kyrkogård, men utan att ange födelseår... Yes, jag hittade Carin och genom den helt perfekta knappen "Samma grav" så hittade jag också hennes syster Carolina. Det slutade med att jag satt och la in nya uppgifter i mitt släktträd, vilket alltid känns roligt för en släktforskare! Texten om Lilla Sångesnäs blev också klar även om den fick vänta en stund...

Det här fenomenet har jag råkat ut för några gånger sista månaderna, att just när jag tror att nu, nu är det slut med att hitta fler årtal/info om de personer jag finner intressanta, så dyker en uppgift upp som ger en annan och sen är det full fart igen :)

/Liza